Sunday, May 13, 2012

Мeдиен „Ин”


Най-сетне обърнах внимание на сериозните забележки, че изобщо не позволявам на женското начало в моята природа да се проявява и така да бъда в хармония със себе си, както повеляват далекоизточните мъдрости. „Ин” и „Ян” трябвало да освобождавам едновременно, а не само „Ян”, понеже било дърварско, сексистко и изобщо не в унисон със съвременната метросексуална мода. Затова  реших да освободя за малко (за повече ме беше страх, да не би неусетно да мина от другата страна) женското начало с гледане на сутрешни магазинни предавания, с каквито мощно изобилства родния телевизионен ефир. Приятелка ме светна, че най-качествените били в събота и неделя сутрин, затова се насочих най-вече към този часови пояс, през почивните дни. Разбира се, когато можех, гледах и предиобед през  делниците, да уважа и женското начало, та барем „Ин” у мен да миряса.

Поради естеството на моя занаят, трябва да се става раничко, пък и от едно време насам се хванах мощно да освобождавам „Ян” с едни щанги. Та рано-рано съм сколасал да започна деня и към към 10 часа, когато по повечето телевизионни канали приключва дуднещата логорея, наречена „сутрешен блок”, вече съм шен и с дистанционно в ръка прескачам с интерес насам-натам. Сега вече напълно ми се изясни защо по това време на предиобеда, за което в учебниците пише, че човек е най-работоспособен, започват такива предавания. Много ясно – за туширане на работната агресия и успокояването  й до нормални граници, чрез „Ин” – женското начало. И им се получава!

Руса водеща, с напевен, преливащ от доброта глас и премрежен поглед на стелна крава, отнася неспокойното ми съзнание, раздразнено още по тъмно с просташки занимания в залата, съвсем над нещата от живота. Говори за доброта, прошка, човечност, всеопрощаване и все такива хубави неща. Сексапилът – премерен, личи си, но чак да блика не! Тази телевизия гледат повечето възрастни хора на България, ще вземе някой мераклия с по-слабо сърце да сдаде багажа, после отиде на кино рейтингът. Отвреме-навреме в това предаване се появяват и сурови теми, като хора, болни от рак или бездомни млади майки с бебета на ръце, но като цяло то не се занимава с такива пошлотии като животът на улицата.

Понеже съм бир парче медиен анализатор, следя паралелно и друго такова предаване. Ха! И другата водеща руса! Обаче тя говори по-нахакано, нейният изказ е по-момичешки, дори когато камерата я хваща в много близък план, изобщо не си личи, че има синини на китките от бутане на годините назад. И тук има положително мислене, и тук бъка от жизнерадостен „Ин”, но работата е доста по-така. Всекидневно в предаването се разискват в детайлни подробности такива страхотни сутрешни теми, като взимане на цитонамазка от шийката на матката, как най-ефективно да преборим гонореята или „Бялото течение – враг на съвременната жена”. Разбира се, нали е магазинно предаване, успоредно с пълното разнищване на белите течения, гонореите и цитонамазките, се готви. Я баница, я мусака, я нещо по-завъртяно, от някоя екзотична национална кухня.

Мислил съм си аз, че няма да видя нищо по-особено. Да, да! Едно магазинно предаване видях, което води не жена, а мъж. Силно казано такъв, но все пак с панталон. Отдалеч си личи, мама му стара, че оттук лъха на стил и светски чар повече, отколкото на онази тъпа суетня, наречена „Нощта на Оскарите”. Ако сте се затъжили по новини къде последно са арестували Линдзи Лоън мъртвопияна, в коя точно полицейска кола е повърнала и на колко дни общественополезно бачкане са я осъдили – това е вашето предаване. От него ще научите и най-новото относно майчинството на Карла Бруни – булката на вече бившия френски президент Франсоа Саркози. Съвсем естествено, в горепосочения важния новинарски поток се вливат и хитовите клюки и слухове за местните хайлаф величия. Коя показала на концерт (разбирай – в таверна, пред 30 оскотели от пиене получовеци) зърно щедро, млекодайно. Коя си турила още найлон в бюста и за най-новите творчески тежнения на един, с боядисана в бяло брада, дето си показва гъза наляво и надясно.

Виж, съботно-неделните магазинни предавания, насочени към неудържимо проявяване на женското начало, са нещо малко по-друго. И в тях има от гореспоменатите родни и международни звезди, но някак си, по-успокоено, по-уикендско. Ъгълът на представяне е по-друг, няма го този задъхан темп на работния ден, няма го новинарския хъс. Тук се говори лежерно, крехката душевност на съответната модна българска поп-икона се вади с памук, почвайки от най-ранно детство. Характерен трик в едно такова предаване са шокиращи включвания на роднини, стари аверчета от махалата или ухилени колеги, които дават сериозни задачки на поканения: да изиграе едно Еленино хоро, да нарисува небето над Добруджа или просто да направи десет лицеви опори от едно падане.
Най-умилителни са въпросите на двете позитивни водещи „Кога за пръв път Х. се наака?” или „Тя като малка наистина ли много биеше момчетата в училище?”

Две водещи са просто прекрасна предпоставка за оптимизъм и ведрост. Ако мислите, че от това повече няма накъде, ви препоръчвам едно с четири такива. И там темите са сложно-драматически, с определен афинитет към обществено-политическата обстановка у нас – „Цуца има нов мъж”,  „Жените в парламента са не по-тъпи от мъжете” и „Поп дивата на България осинови порче от софийския зоопарк”. Гледах изумен това ранно шоу в почивния ден без да имам подръка уред, но в най-жизнерадостните моменти от него, уверявам ви, децибелите далеч надвишават часа пик на всеки уважаващ себе си анадолски битпазар. Квалитет съвсем присъщ на навалицата от водещи, коя от коя къде-къде по-известни в модния и светския живот на републиката.

За да бъда съвсем справедлив, има още едно шоу, което води дама. То, обаче, в никакъв случай не може да бъде причислено като гореописаните, макар, че е много ранносутрешно. Защото там изобщо не става въпрос за апотеоз на женското начало, изобщо не става въпрос за „Ин”. Скоро близък мой приятел нарече водещата „Председател на клуб „Раздвоен език”, а нейното цялостно излъчване – „Енциклопедия на климактериума”.

Ако и вие искате да сте уравновесени, какъвто съм вече и аз, изберете дамските магазинни предавания. И в делник и празник те са с вас.
И тогава, ех тогава... до всяко добро същество ще застане поне още едно.

No comments:

Post a Comment